Het schrijven van een sollicitatiebrief is belangrijk als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Het is namelijk dé kans om jezelf te presenteren aan een potentiële werkgever en te laten zien waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de vacature. Om ervoor te zorgen dat jouw sollicitatiebrief opvalt en indruk maakt, zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten. Je wilt zelfverzekerd overkomen, maar niet té zelfverzekerd. Waar ligt nou die grens en wat is er verder nog belangrijk? Na het lezen van deze blog heb je zeker geen moeite meer met het schrijven van een goede sollicitatiebrief.
Wees specifiek maar ook uniek
Het is belangrijk dat een sollicitatie duidelijk is. Wees daarom specifiek. Vermijd het schrijven van een algemene brief die je naar meerdere werkgevers stuurt. Zorg ervoor dat je de naam van de contactpersoon en het bedrijf correct vermeldt. Daarnaast is het essentieel om in te gaan op de specifieke vereisten en taken die in de vacature worden genoemd. Als je bijvoorbeeld wilt solliciteren op een vacature sociaal domein is het belangrijk dat je daar specifiek op ingaat in je brief.
Vergeet niet om te benadrukken waarom jouw ervaring en vaardigheden aansluiten bij de behoeften van de organisatie. Onderzoek het bedrijf en de functie grondig. Hiermee laat je zien dat je goed geïnformeerd en gemotiveerd bent. Het bedrijf krijgt daarmee de indruk dat je echt zin hebt om daar aan de slag te gaan. Uiteindelijk zijn ze ook op zoek naar iemand die gemotiveerd is om te werken voor hun bedrijf.
Toon jouw toegevoegde waarde
Een sollicitatiebrief is de perfecte gelegenheid om te laten zien wat jouw toegevoegde waarde is en waarom jij de ideale kandidaat bent voor de vacature. Benadruk daarom alle vaardigheden en ervaring die jij hebt die relevant zijn voor deze functie. Wees concreet en geef voorbeelden om jouw beweringen te ondersteunen. Als je bijvoorbeeld wilt solliciteren voor een functie bij Kenonz Detachering is het belangrijk om aan te tonen dat jij een echte alleskunner bent. Toon dit aan met eerdere ervaringen en prestaties. Laat zien hoe jouw eerdere ervaringen en projecten hebben bijgedragen aan het werken in de publieke sector en hoe je deze vaardigheden kunt toepassen in de nieuwe rol.
Houd het beknopt en professioneel
Een sollicitatiebrief moet beknopt en professioneel zijn. Houd de brief op maximaal één pagina en vermijd het gebruik van ingewikkelde zinnen. Als er veel sollicitaties binnenkomen zal de werkgever slechts een korte blik werpen op alle brieven. Een brief met lange zinnen is in dat geval niet praktisch. Zorg ervoor dat de toon van de brief formeel en respectvol is. Je moet er tegelijkertijd voor zorgen dat je enthousiast en zelfverzekerd overkomt. Vermijd het opnoemen van onnodige details. Focus alleen op de belangrijkste punten die aantonen waarom jij geschikt bent voor de functie.
Sluit af met een sterke conclusie
Een goede sollicitatiebrief sluit af met een sterke conclusie waarin je nogmaals benadrukt waarom jij de juiste persoon bent voor de vacature. Bedank de werkgever voor het overwegen van jouw sollicitatie. Geef ook aan dat je graag de kans zou willen krijgen om jouw kwalificaties verder toe te lichten in een persoonlijk gesprek. Vermeld daarbij eventueel dat je ook beschikbaar bent voor een gesprek.
Laat je enthousiasme echt doorschijnen in de conclusie. Het doel is natuurlijk om de werkgever te overtuigen om jou uit te nodigen op een gesprek. Op die manier verhoog je je kansen om daadwerkelijk uitgenodigd te worden op gesprek.