Geld verdienen is leuk en zeker niet onbelangrijk, maar de gezondheid van mensen is nog vele malen belangrijker. Als ondernemer ben je niet alleen verantwoordelijk voor je eigen wel en wee, maar ook voor dat van je medewerkers. Dat is niet de meest eenvoudige taak. Op het gebied van veiligheid is er namelijk het nodige veranderd. Zo is er meer aandacht gekomen voor digitale gevaren en wordt er ook meer gevraagd met betrekking tot het mentale vlak.
In dit artikel vind je vijf handige tips die je meteen in de praktijk kunt brengen.
Laat je personeel veiligheidstrainingen volgen
Morgenochtend kun je meteen een offerte gaan aanvragen. Veiligheidstrainingen kunnen namelijk het verschil betekenen tussen leven en dood. Hoe vaak gebeurt het immers niet dat er pas maatregelen worden genomen net na een ongeluk. Terwijl het veel beter zou zijn om dit voor het fatale moment te doen. Binnen bedrijven werkt het ook zo. Door je personeel trainingen te laten volgen, zijn ze goed voorbereid op eventuele incidenten. Bij het aanbod van Novanorm veiligheidstrainingen vind je diverse mogelijkheden, van EHBO tot Risico inventarisatie en -evaluatie.
Een uitgebreide BHV-pool
Eigenlijk zou het helemaal niet vreemd zijn om iedere medewerker te verplichten een cursus BHV online te laten volgen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Dat kan een snij- of schaafwond zijn, maar ook iets ernstigs. Het is dan ook verstandig om een zo groot mogelijke BHV-pool te maken. En uiteraard moet je ervoor zorgen dat er altijd een of meerdere BHV’ers aan het werk zijn.
Nodig eens een expert uit
Uiteraard doe je je uiterste best om het werk zo veilig mogelijk te houden, maar je kunt niet altijd overal zijn. Dat hoeft ook niet, op voorwaarde dat je alle potentiële gevaren hebt getackeld. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door een of meerdere experts uit te nodigen. Zo krijg je een compleet beeld van waar de gevaren zitten. Iemand van de brandweer laat zien waar het risico op een brand het grootst is, een beveiliger is gespecialiseerd in inbraakpreventie en vergeet de cybercriminaliteit niet. Online is het gevaar op een aanval van buitenaf vele malen groter, met gevolgen die desastreus kunnen zijn.
Een open cultuur
Een van de grootste veranderingen van de afgelopen jaren is dat er meer aandacht is voor de veiligheid op de werkvloer. En dan gaat het over de mentale veiligheid van je medewerkers. Door een cultuur te creëren waarin iedereen zich veilig voelt, zorg je ervoor dat je personeel gelukkig is.
Zorg voor bewustwording
Ook dit mag je niet onderschatten. Gevaren zijn er altijd, net als maatregelen om ongelukken te voorkomen. Maar zonder bewustwording gaat er ongetwijfeld iets mis. Houd daarom geregeld bijeenkomsten, bijvoorbeeld eens per kwartaal. Je laat dan zien hoe het veiligheidsplan eruitziet en tijdens een oefening test je of het personeel weet wat ze moeten doen als er brand uitbreekt. Wanneer iedereen zich bewust is van de veiligheidsmaatregelen is de kans op ongelukken een stuk kleiner.