Het rijden met een aanhanger kan soms een uitdaging zijn, vooral als het gaat om de veiligheid. Een belangrijk aspect van deze veiligheid is het gebruik van een hulpkoppeling of breekkabel. Hier is alles wat je moet weten om veilig en zorgeloos met je aanhanger de weg op te gaan.
Wat is een hulpkoppeling en waarom is het belangrijk?
Een aanhanger wordt aan een auto bevestigd door middel van de trekhaak. Dit lijkt eenvoudig, maar het kan gevaarlijk worden als de aanhanger losraakt. Stel je voor dat je aanhanger tijdens het rijden losschiet een nachtmerrie voor elke bestuurder! Om dit te voorkomen, is extra beveiliging nodig in de vorm van een hulpkoppeling of breekkabel. Deze extra beveiliging zorgt ervoor dat de aanhanger niet zomaar loskomt en ongelukken veroorzaakt.
Hulpkoppeling of breekkabel: wat is het verschil?
Het verschil tussen een hulpkoppeling en een breekkabel is belangrijk om te begrijpen. Een hulpkoppeling wordt gebruikt bij ongeremde aanhangwagens, terwijl een breekkabel wordt gebruikt bij aanhangers met een oplooprem.
Breekkabel:
– Gebruikt bij aanhangwagens met oplooprem.
– Zorgt ervoor dat de handrem wordt aangetrokken als de aanhanger losraakt, waardoor de aanhanger tot stilstand komt.
Hulpkoppeling:
– Gebruikt bij ongeremde aanhangwagens.
– Fungeert als een extra koppeling die ervoor zorgt dat de aanhanger niet op de grond valt als de kogelkoppeling losraakt van de trekhaak.
Wetgeving rondom hulpkoppelingen
De regels voor lichte aanhangwagens zonder remmen, die minder dan 750 kg wegen, zijn recent aangepast om dezelfde regels in heel Europa te krijgen. Voorheen was een losbreekkabel verplicht als extra borging, hoewel dit nu niet meer verplicht is moet een aanhanger die een losbreekkabel heeft, deze nog wel op de juiste wijze gebruiken. Anders riskeer je een boete.
Voor ongeremde aanhangers is het daarentegen altijd een goed idee om een deugdelijke hulpkoppeling te gebruiken, het motto is hier “Better safe, then sorry”.
Hoe bevestig je een hulpkoppeling?
Een ongeremde aanhanger met een bruto laadvermogen van 750 kg wordt meestal voorzien van een vaste staalkabel. Er is vaak discussie over hoe deze kabel correct bevestigd moet worden aan het trekkende voertuig. Volgens de regelgeving moet de staalkabel van de hulpkoppeling verbonden zijn met een vast deel van het trekkende voertuig of met een voorbestemd aansluit punt aan de trekhaak. Dit zorgt ervoor dat de hulpkoppeling pas werkt nadat de aanhangerkoppeling is losgeraakt.
Het is belangrijk dat de staalkabel niet zomaar los over de trekhaak wordt gelegd. Dit is niet voldoende en kan leiden tot gevaarlijke situaties. Gebruik een klem op een afneembare trekhaak om de kabel goed te bevestigen. Dit vormt samen met de staalkabel een betrouwbare hulpkoppeling.
Conclusie
Veilig de weg op met een aanhanger begint bij de juiste beveiliging. Een hulpkoppeling of breekkabel zorgt ervoor dat de aanhanger niet zomaar losraakt van de trekhaak, wat ernstige ongelukken kan voorkomen. Door de wetgeving te volgen en de juiste bevestigingsmethoden te gebruiken, kan men met een gerust hart de weg op. Veiligheid moet altijd voorop staan, dus investeer in een goede hulpkoppeling voor de trekhaak en geniet van zorgeloos rijden met de aanhanger.