Als zzp’er krijg je allerlei aanbiedingen voor zakelijke dienstverlening die al dan niet interessant kan zijn voor je. Eén van die vormen van dienstverlening is zakelijk internet. Nu heb je waarschijnlijk wel een internet abonnement nodig voor je bedrijf. Maar moet dat dan ook meteen een zakelijk internetabonnement zijn? We bespreken de zin en onzin van zakelijk internet voor zzp’ers.
Service als grote voordeel
Laten we positief beginnen, want zakelijke internetabonnementen hebben natuurlijk wel een selling point, anders nam waarschijnlijk niemand ze. Als zakelijke klant krijg jij als het goed is betere service dan een particuliere klant van je provider. Dat betekent doorgaans dat er een apart telefoonnummer is voor zakelijke klanten waarbij je sneller een medewerker aan de lijn krijgt. Heb je problemen met je internetverbinding, dan kun je sneller op een oplossing rekenen dan een gewone consument. Is dat overbodige luxe? Zeker niet, want als je voor je werkzaamheden afhankelijk bent van een werkende internetverbinding is het heel belangrijk dat eventuele problemen snel opgelost worden. Tijd is geld, immers.
Hogere kosten
Die extra service is natuurlijk niet gratis. Een zakelijk internetabonnement is duurder dan een gewoon internetabonnement voor particulieren. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo, maar dat is omdat de prijzen veelal weergegeven worden zonder btw. Als je die erbij optelt, zie je dat je eigenlijk best wat meer betaalt. Of dat je die extra service waard is, is iets wat je voor jezelf moet betalen.
Externe werkruimte
Nu denk je misschien: maar een zakelijk internetabonnement, dat zijn toch zakelijke kosten, en die btw kan ik dan ook nog aftrekken? Dat geldt alleen als je het abonnement ook daadwerkelijk volledig zakelijk gebruikt. Dat kan het geval zijn, bijvoorbeeld wanneer je een externe werkruimte met een eigen internetverbinding en -abonnement hebt. Als je daarbij niet af kunt met je internetabonnement voor thuis, dan is het afsluiten van een zakelijk internetabonnement voor je werkruimte een prima idee. Je kunt dan de btw volledig aftrekken en de resterende kosten als zakelijke kosten opvoeren.
Abonnement delen met huishouden
Als je thuis werkt en je kunt voor je werk gewoon gebruikmaken van dezelfde internetverbinding als de rest van het huishouden, dan is het onnodig duur om twee aparte internetabonnementen af te sluiten om de zaken administratief gescheiden te houden. Gebruik je als zzp’er je internetabonnement voor zakelijk én privé, dan kun je niet alle kosten als zakelijk beschouwen. Alleen omdat je op papier een zakelijk internetabonnement hebt, betekent dan niet dat het volledig om zakelijke kosten gaat. Dan moet je als je iets wilt kunnen aftrekken een verdeling gaan maken van welk deel zakelijk gebruik is en welk deel niet. Alleen voor dat deel mag je de btw en de zakelijke kosten aftrekken. Dat is best een beetje ingewikkeld. Het neemt overigens niet weg dat je voor de betere service dan niet alsnog een zakelijk internet abonnement kunt kiezen.
Of je een zakelijk internetabonnement moet nemen, hangt dus vooral af van twee zaken: heb je behoefte aan extra service en is er sprake van een externe werkruimte? Beide kunnen afzonderlijk van elkaar, maar ook tezamen een reden vormen om wél voor een zakelijk internetabonnement te kiezen. Maar het is zeker niet zo dat je als zzp’er per se een zakelijk internetabonnement nodig hebt, ook niet als je een website in de lucht wilt houden.