Doordat een ongeluk in een klein hoekje zit, kun je als ondernemer schade aanrichten bij een klant. De schade kan bovendien veroorzaakt worden door je werknemers of producten. Als dit gebeurt, stelt de klant jouw bedrijf aansprakelijk. Omdat zo’n claim behoorlijk in de papieren kan lopen, wil je voorkomen dat je hier zelf voor opdraait. Maar hoe bescherm jij je als ondernemer tegen aansprakelijkheid? Je ontdekt het in deze tekst.
Sluit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af
Ondernemers die zich willen beschermen tegen aansprakelijkheid, kunnen hier het beste een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor afsluiten. Je bent hiermee niet alleen verzekerd voor schade die je zelf aanricht, maar ook voor schade die ontstaat door een medewerker of product. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Univé dekt algemene bedrijfsaansprakelijkheid, maar ook product-, milieu-, werkgevers- en cyberaansprakelijkheid.
Particuliere aansprakelijkheidsverzekering
Veel Nederlanders sluiten een aansprakelijkheidsverzekering af op het moment dat zij op zichzelf gaan wonen. Verstandig, want je bent hiermee verzekerd voor schade die je bij een ander veroorzaakt. Omdat de dekking veel lijkt op die van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB), denk je misschien dat je hiermee goed genoeg verzekerd bent. Helaas is dit niet het geval, want een particuliere aansprakelijkheidsverzekering biedt geen uitkomst bij schade die je bedrijf veroorzaakt.
Breid de basisdekking uit
Zoals je hierboven kon lezen, is de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vrij uitgebreid. Toch biedt hij niet altijd uitkomst. Om te voorkomen dat je alsnog zelf opdraait voor de kosten, kun je de basisdekking uitbreiden. De meeste verzekeraars bieden verschillende opties aan. Zo kun je bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering van Univé afsluiten als aanvulling op je AVB. Hiermee ben je ook verzekerd tegen financiële schade als gevolg van een beroepsfout. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over schade door het geven van een verkeerd advies, het leveren van een gebrekkig product of het leveren van een gebrekkige dienst.
Naast een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) kun je een AVB ook uitbreiden met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Deze aanvullende dekking beschermt bestuurders zowel tegen fouten die zij zelf maken als tegen fouten van medebestuurders. Verder kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden met werknemersschade, Constructie All Risk (CAR), gehuurde en geleende spullen, eigendommen van klanten en uitloop.
Hoe stel je de beste AVB samen voor je bedrijf?
Als jij je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreidt met één of meer aanvullende dekkingen, ben je beter verzekerd. Besef je alleen wel dat dit ook een nadeel met zich meebrengt, want je AVB wordt duurder. Sluit daarom alleen aanvullende verzekeringen af waar je daadwerkelijk iets aan hebt. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan, want veel ondernemers weten niet precies hoe zij zich moeten verzekeren voor aansprakelijkheid.
Om te voorkomen dat je onnodig veel betaalt voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, breng je eerst je risico’s in kaart. Als je weet op welke mogelijk manieren je schade aan kunt richten bij klanten, weet je ook hoe jij je moet verzekeren. Vind je het lastig om dit zelf in te schatten? Neem dan contact op met een verzekeraar. Zij kunnen je vaak helpen om de beste aansprakelijkheidsverzekering voor jouw bedrijf samen te stellen.