Er is altijd een risico dat een debiteur de betaling van een factuur niet voldoet. Je hebt de opdracht goed afgerond of levert op krediet en stuurt in het volste vertrouwen de rekening. Als de betaling uitblijft, stuur je uit fatsoen een herinnering en wellicht een aanmaning erachteraan. Of je belt even om na te gaan waarom de betaling uitblijft. Dat neemt tijd in beslag en het kost energie die je beiden beter kan besteden aan je bedrijf. Bovendien kan de cashflow in gevaar komen. Je wilt dat het liefste dan ook voorkomen en er zijn diverse opties beschikbaar om het debiteurenrisico te beperken.
Informatie inwinnen
Een van de opties om het debiteurenrisico te beperken, is het inwinnen van informatie. Ofwel, ga op onderzoek uit. Twijfel je bijvoorbeeld of je met een echt bedrijf te maken hebt dan voorziet de Kamer van Koophandel in de mogelijkheid om het Handelsregister te raadplegen. Heb je te maken met een BV dan is het zelfs mogelijk om via de Kamer van Koophandel inzicht te krijgen in extra gegevens, zoals met betrekking tot de jaarrekening.
Stel duidelijke voorwaarden vast
Een andere manier om het debiteurenrisico te beperken, is door zelf vanuit je bedrijf duidelijke voorwaarden te hanteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om kredietvoorwaarden, waarbij de hoogte en de looptijd voor beide partijen helder dienen te zijn. Komt er een nieuwe klant aankloppen dan is het belangrijk deze voorwaarden te bespreken. Het is verder ook van belang om het debiteurenbeheer goed op orde te hebben. Als de betaaltermijn is verstreken, moet je niet afwachten, maar neem je direct actie. Bijvoorbeeld door een herinnering te sturen.
Kredietwaardigheid checken
Als het om flinke bedragen gaat, is het aan te raden om de kredietwaardigheid van het bedrijf waarmee je zaken wilt doen vooraf te checken. Een kredietwaardigheidscheck biedt de mogelijkheid om financiële resultaten te controleren van potentiële klanten. Daarmee beperk je het debiteurenrisico in ieder geval tot een minimum bij het zakendoen op krediet. Je krijgt daarmee namelijk meer zekerheid dat de afnemer in staat is om de rekening te voldoen. Overigens is het eveneens mogelijk om de kredietwaardigheid van bestaande klanten te controleren. Als je het debiteurenrisico niet beperkt dan loop je kans op een negatieve cashflow en dat wil je echt liever voorkomen. Het heeft namelijk ook invloed op de winstgevendheid van je onderneming. Indien een factuur met daarop een groot bedrag onbetaald blijft dan leidt dat mogelijk zelfs tot een faillissement.