Ziekteverzuim kosten kunnen hoog oplopen, tot wel 2x zo hoog. Je blijft als werkgever dan ook verplicht om lonen door te blijven betalen bij ziekte van je werknemers. De hoge kosten hebben daarnaast ook te maken met andere indirecte kosten. Zo speelt het bijvoorbeeld een grote rol wanneer je de zieke werknemer tijdelijk moet gaan vervangen en zijn er kosten voor verzuimbegeleiding. Gelukkig kan je als werkgever zelf ook iets doen aan ziekteverzuim binnen jouw onderneming.
Een goed beleid doet wonderen
Met een verzuimbeleid richt je je met je onderneming op het terugdringen en het voorkomen van ziekteverzuim. Het verzuimprotocol maakt deel uit van dit beleid. In dit protocol worden de regels opgesteld in geval van ziekte, zoals de manier waarop het melden van ziekte geregeld is. Daarnaast wordt er ook aandacht besteedt aan re-integratie in geval van langdurige afwezigheid. Het is ook belangrijk om goed af te spreken hoe verzuim wordt aangepakt binnen je onderneming.
Praten werkt
In sommige gevallen is het mogelijk om ziekteverzuim in een vroeg stadium te herkennen. Hierbij helpt het om een goede relatie te hebben opgebouwd en te onderhouden met jouw medewerkers. In veel bedrijven spreekt men voornamelijk over het werk zelf en de prestaties op de werkvloer. Het lijkt misschien niet eenvoudig om die stap te zetten, maar vaak vinden medewerkers het net prettig dat ziekteverzuim en welzijn bespreekbaar wordt gemaakt en appreciëren het als je vraagt hoe ze het stellen. Voorbeelden van vragen die je kan stellen zijn:
- Hoe gaat het met jou?
- Hoe gaat het thuis?
- Wat vindt je van de samenwerking met je collega’s?
- Heb je nood aan extra ondersteuning?
Indien je dit zelf moeilijk vindt, of je er simpelweg niet voldoende tijd voor kan uitrekken, helpt het om een vertrouwenspersoon aan te stellen of te werken met een bedrijfsarts. Dit komt vaak voor in grotere bedrijven met veel werknemers, waar het welzijn op de werkvloer bijna een takenpakket op zich wordt.
Signalen van aankomend ziekteverzuim herkennen
In sommige gevallen kan je al eerder merken dat een werknemer waarschijnlijk gaat uitvallen met ziekte. Je kan dit zien aan de lichaamstaal, reacties of gesprekken van de persoon. Soms zien ze er vermoeid uit, reageren ze geërgerd of zijn ze plots stiller en trekken ze zich terug. Ook de focus en concentratie kan minderen of ze hebben pijn in de rug. Wanneer je dit ziet is het slim om hierover in gesprek te gaan en je medewerker aan het woord te laten. Erna kan je samen tot een oplossing proberen komen om ziekteverzuim te vermijden.
Veiligheid op de werkvloer
Het spreekt voor zich dat de werkvloer een veilige plek moet zijn. In enkele gevallen leiden ongelukken op de werkvloer tot langdurig verzuim waar dit in eerste instantie had kunnen ontweken worden. Zorg dus dat iedereen de veiligheidsvoorschriften ken. In combinatie met een veilige werkplek verminder je zo het risico op ongelukken.