Dit artikel gaat over de aansprakelijkheid bij een arbeidsongeval. We richten ons hier op een arbeidsongeval van een werknemer. Wat is precies een bedrijfsongeval? Wanneer is de werkgever aansprakelijk en wanneer niet? Op die vragen gaan we hier in.
Wat is een arbeidsongeval?
Een arbeidsongeval, of ook wel met een bedrijfsongeval aangeduid, is een ongeval dat plaatsvindt binnen werktijd, met inbegrip van pauzes. Een werknemer loopt daarbij verwondingen op of kan zelfs erdoor overlijden. De verwondingen kunnen tot gevolg hebben dat die arbeidsongeschikt wordt. Ook als je voor je werk onderweg bent, dan wordt dat bij de werktijd. Als je echter een ongeluk hebt, terwijl je van je woning naar je werk reist of terug, dan is dat doorgaans geen bedrijfsongeval. Andere voorbeelden van bedrijfsongevallen zijn:
- je valt van een bouwsteiger;
- je loopt letsel op door een overval;
- je hebt een ongeluk met een gereedschap of machine;
- je bent de dupe van een fout van een andere werknemer;
- een ongeval in een bedrijfskeuken.
Een verplicht bedrijfsuitstapje valt ook onder de werktijd.
De zorgplicht van de werkgever
Een werkgever heeft wat wordt genoemd een zorgplicht voor de werknemers. Die houdt onder meer het volgende in:
- er moet worden gezorgd voor een werkplek die veilig is;
- zo goed mogelijk dient te worden voorkomen dat een werknemer een ongeluk overkomt of ziek wordt;
- aan de werknemers dient te worden uitgelegd hoe er veilig kan worden gewerkt;
- in de gaten dient te worden gehouden of er daadwerkelijk veilig wordt gewerkt.
Ook als er geen ongelukken gebeuren, kan een werkgever van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) een boete krijgen, als die de werknemers onvoldoende beschermt. Het gaat daarbij om de naleving van de regels, die zijn vastgelegd in de Arbowetgeving en het Burgerlijk Wetboek.
Wanneer is de werkgever aansprakelijk bij een bedrijfsongeval?
Als een werkgever tekort schiet ten aanzien van de zorgplicht, dan is die aanspreekbaar voor letsels die werknemers oplopen bij de uitvoering van werkzaamheden. Die zorgplicht geldt ook voor inhuurkrachten. De werknemer dient aan te tonen dat een letsel is veroorzaakt door een bedrijfsongeval.
Wanneer is de werkgever niet aansprakelijk bij een bedrijfsongeval?
De werkgever heeft geen aansprakelijkheid bedrijfsongeval, als die goed aan de zorgplicht heeft voldaan. Het is echter voor de werkgever vaak lastig om dat aan te tonen. Aansprakelijkheid is er natuurlijk ook niet, als er geen bedrijfsongeval heeft plaatsgevonden, dat het letsel heeft veroorzaakt. Het kan voorkomen dat de werkgever moet bewijzen dat een letsel niet door een bedrijfsongeval is veroorzaakt. Als een letsel komt door opzet of een bewust roekeloze actie van de werknemer, dan is de werkgever niet aansprakelijk. De aansprakelijkheid voor de gevolgen van een arbeidsongeval geldt echter wel, als er sprake is van onvoorzichtigheid van een werknemer.