Dit artikel gaat over de vaststellingsovereenkomst en waarom het belangrijk om die goed te (laten) controleren.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Wanneer je met wederzijds akkoord wordt ontslagen, dan dien je met de werkgever daar afspraken over te maken. Die afspraken worden opgenomen in een vaststellingsovereenkomst. Die wordt ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd. Onder meer wordt daarin vastgelegd welke ontslagvergoeding je gaat ontvangen. Door afspraken goed vast te leggen, wordt een dispuut later daarover vermeden.
Wanneer wordt een vaststellingsovereenkomst opgesteld?
Zoals al is opgemerkt, wordt een vaststellingsovereenkomst opgesteld bij daadwerkelijk ontslag. Als je in overleg met je werkgever besluit om op te stappen of naar een nieuwe werkkring gaat, dan is een vaststellingsovereenkomst dus niet van toepassing. De overeenkomst dient door beide partijen, dus zowel door werkgever en -werknemer te zijn ondertekend. Anders is die niet rechtsgeldig. Na ondertekening kan de werknemer binnen twee weken die nog opzeggen. Daar hoeft geen reden voor te worden gegeven. Een vaststellingsovereenkomst is ook niet van toepassing als iemand op staande voet wordt ontslagen. Voor een dergelijk ontslag dient een goede reden te bestaan, zoals fraude, diefstal, mishandeling, grove belediging of werkweigering. Die reden dient de werkgever bij dat type ontslag onmiddellijk te geven.
De inhoud van een vaststellingsovereenkomst
Zoals eerder is gezegd, is de inhoud van een vaststellingsovereenkomst erg belangrijk ter voorkoming van bijvoorbeeld een gerechtelijke procedure achteraf. Met de overeenkomst verstrekt de UWV een WW-uitkering. Het is daarom goed om een formeel UWV-document voor de overeenkomst te gebruiken. In een vaststellingsovereenkomst zou onder meer de volgende informatie moeten staan:
- de namen en adressen van de werknemer en -gever;
- dat er sprake is van een ontslag en wat de reden daarvan is (dat is belangrijk voor een WW-uitkering);
- dat beide partijen akkoord zijn met het ontslag;
- dat er geen sprake is van een ontslag op staande voet;
- de datum van de ontbinding van het arbeidscontract;
- de datum van de eindafrekening;
- de plaats en de datum van de ondertekening van de vaststellingsovereenkomst;
- wat de bedenktijd voor de werknemer is.
De UWV geeft aan dat in een vaststellingsovereenkomst tenminste de volgende zaken moeten zijn geregeld:
- het voorstel voor de beëindiging van het dienstverband van de werkgever;
- de akkoordverklaring van de werknemer met het ontslag;
- de instemming van de werknemer met de financiële afwikkeling (van vakantiedagen bijvoorbeeld). Bij een ontslag met wederzijdse akkoordverklaring is er geen sprake van een zogenoemde transitievergoeding.
Het belang van controle
Uit het bovenstaande zal duidelijk zijn geworden, dat de inhoud van een vaststellingsovereenkomst erg belangrijk is. We hebben in grote lijnen aangegeven wat de inhoud van zo’n overeenkomst dient te zijn. Als je echter zelf weinig juridische kennis hebt, dan is de vaststellingsovereenkomst laten controleren door een gespecialiseerde jurist, alvorens die te ondertekenen, een verstandige zet.