De kapitaalmarktrentes blijven stijgen, wat tot nu toe niet heeft geleid tot hogere hypotheekrentes, waardoor de marges van kredietverstrekkers krimpen. Wat we nu zien, is dat kredietverstrekkers bang zijn om de eerste stap te zetten, omdat ze dan weten dat de hypotheekproductie naar iemand anders gaat. Als de marktrente blijft stijgen, is het uiteindelijk onvermijdelijk dat kredietverstrekkers ook de hypotheekrente verhogen. De marktrente zal waarschijnlijk verder stijgen.
Rentes en Corona
Als de COVID-19-maatregelen de komende maanden versoepeld worden, kan de economie een enorme groei doormaken. Dit leidt meestal tot hogere inflatieverwachtingen en hogere rentetarieven. Maar er is één grote speler, de Europese Centrale Bank, die lijkt te doen wat hij kan om de rentes laag te houden en dat zal proberen door extra obligaties te kopen. Hier is nog een waarschuwing: als de economische groei voldoende blijft, zal de druk op de ECB om de rente extreem laag te houden afnemen. Daarom blijven we onze boodschap herhalen: let de komende maanden goed op de rente.
Hoe werken de hypotheekrentes?
Huidige rentes voor hypotheken werken zoals bij bijna alles in de economie zo: het is een kwestie van vraag en aanbod. Consumenten brengen hun spaargeld naar de bank en krijgen rente van de bank. Aan de andere kant vragen consumenten om geld, zoals een hypotheek, en betaal je rente. Het verschil tussen de rente die de hypotheekverstrekker betaalt over uw spaargeld en de hypotheekrente die u aan de aanbieder betaalt, is namelijk de winst van de hypotheekverstrekker nadat het is afgetrokken van administratiekosten en hypotheekverliezen.
hoogte van de rente
Ook hangt de hoogte van de hypotheekrente af van hoeveel rente de hypotheekverstrekker moet betalen om het geld te krijgen en het vervolgens aan u te geven in de vorm van een hypotheek. De kosten voor het verkrijgen van geld kunnen fluctueren en variëren per hypotheekverstrekker. Zo ontvangt een pensioenfonds pensioenpremies van zijn deelnemers, moet het voor de lange termijn beleggen en wordt sparen belangrijker voor banken. Dit is een van de redenen waarom de hypotheekrente per hypotheekverstrekker en van dag tot dag kan verschillen.