Als startende ondernemer is het vaak logisch om je bedrijf vanuit huis te beginnen. Maar na verloop van tijd heb je waarschijnlijk meer ruimte nodig en moet je bedrijf verhuizen naar een groter pand. Dan kom je vanzelf voor het dilemma te staan: kopen of huren. Zeker in de beginperiode wisselen de inkomsten nogal eens, wat een dergelijk besluit er niet makkelijker op maakt. En ook een ondernemer die doorgroeit stel zichzelf waarschijnlijk met regelmaat dezelfde vraag. Voor zowel kopen als huren is wat te zeggen. Tijd dus om de voor- en tegen argumenten eens op een rijtje te zetten. Met de juiste makelaar kun je namelijk beide kanten uit.
Waarom vastgoed huren?
De makelaar helpt je zoeken naar de juiste locatie en het pand. Ga je huren dan heb je geen last van onverwachte kosten zoals ruitschade, lekkage of andere problemen. Er zijn geen kosten voor het onderhoud van het pand bijvoorbeeld schilderkosten, de verwarmingsinstallatie of het vervangen van kozijnen. Je hoeft de directe omgeving niet te onderhouden, groen of parkeerplaats zijn onderdeel van de huur. Verder heb je geen grote investeringen waardoor zoveel mogelijk kapitaal in de onderneming blijft zitten en blijk je uit je jasje te groeien, kun je altijd nog de huur opzeggen. Je zit niet aan de locatie vast.
Dat je geld steekt in een pand waar je niets aan verdiend is een nadeel. Verder moet een huurcontract bij je passen. Is de huurtermijn wat je voor ogen hebt, zijn voorwaarden als opzegtermijn of tussentijds aangekondigde huurverhogingen acceptabel voor jou en hoe staat het met eventuele borg. De makelaar kan je begeleiden in de contacten met de huurbaas om een zo voordelig mogelijke huurovereenkomst proberen te bedingen.
Waarom vastgoed kopen
De makelaar begeleid je naar het juiste pand, binnen het vastgestelde budget. Door te kopen wordt het pand iedere maand een stukje meer van jezelf. Je bouwt dus vermogen op. Economisch ben je al eigenaar, dat wil zeggen dat je aftrekposten op de balans kunt opvoeren wat belastingvoordeel oplevert. Vaak zijn de maandelijkse rente- en aflossing lager dan een huurprijs. Verder hoef je geen rekening te houden met voorschriften van een huurbaas, je kunt dus met het pand doen wat je wilt. Is het pand groter dan je echt nodig hebt, bekijk dan de verhuurmogelijkheden aan derden.
Nadelen zijn dat onverwachte kosten voor jouw rekening komen, de verzekering duurder is dan bij huren omdat het pand ook verzekerd moet worden tegen schade en kun je kosten voor onderhoud wel op de balans zetten, maar moet je die wel zelf dragen. Daalt de waarde van het pand dan loop je het risico met een restschuld te blijven zitten. Zakt de markt in elkaar dan wordt het moeilijker het pand tegen een goede prijs te verkopen. Een ander nadeel is dat je aanschafkosten kwijt bent aan de bank, de notaris en de makelaar.
Kies voor een persoonlijke aanpak
Belangrijk is een makelaar te vinden die begrijpt wat je bedoelt, die gaat voor een persoonlijke aanpak. Goed luisteren naar je wensen en realistische oplossingen en mogelijkheden aanbieden, dat is wat een goede makelaar doet, want geen enkele ondernemer is hetzelfde en je geeft een stuk toekomst uit handen tenslotte. De makelaar is jouw vertrouwenspersoon. Daar kun je op bouwen voor eerlijke en op maat gesneden voorstellen en begeleiding.