Door de naam van je merk te beschermen voorkom je dat concurrenten jouw bedrijfsnaam of logo gebruiken. Je merknaam registreren zorgt ervoor dat alleen jij het recht hebt om die naam voor bepaalde producten en/of diensten te gebruiken.
Een merk is niet hetzelfde als de handelsnaam
Men denkt vaak dat een merk hetzelfde is als de handelsnaam. Een merk is echter de naam waaronder een product of dienst wordt verkocht. Een handelsnaam is de naam van een onderneming. Het kan voorkomen dat deze twee bijna hetzelfde zijn, zoals in het geval van Coca Cola. Coca Cola is het merk, maar de handelsnaam is The Coca Cola Company.
Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel is enkel je handelsnaam beschermt. Merken, logo’s en huisstijlen blijven onbeschermd. Dat is waar je merknaam registreren van pas komt.
Je merk deponeren bij het BOIP
Je merknaam registreren begint met het deponeren van de naam bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Daar wordt gecheckt of het voldoet aan enkele voorwaarden. Pas wanneer je merk deze check heeft doorstaan en oudere merkhouders geen bezwaar maken tegen registratie, wordt je merk ingeschreven. Je merknaam is dan 10 jaar lang in de Benelux beschermd. Niemand in Nederland, België of Luxemburg mag dezelfde of een vergelijkbare naam of logo gebruiken.
Merk je dat iemand ondanks je registratie toch een vergelijkbare naam hanteert voor zijn onderneming? Dan kun je juridische stappen ondernemen. Zonder inschrijving bij het BOIP is het niet mogelijk om exclusief recht op een merk te claimen.
De voorwaarden waar je aan moet voldoen
Er gelden andere regels voor het vastleggen van een merknaam dan bij het registeren van een handelsnaam. De voornaamste voorwaarde is dat je merknaam voldoende onderscheidend is. Je kan geen merknaam registreren als jouw naam lijkt op die van een reeds bestaand merk. Het mag ook geen beschrijving van je producten of diensten zijn.
Daarnaast dient je merknaam niet misleidend te zijn. Je mag dus niet de verkeerde indruk wekken over de herkomst of kwaliteit van je producten of diensten. De verwachtingen die je met je naam doet, dien je ook waar te kunnen maken.
Check vooraf of de naam al in gebruik is
Het merkenregister van het BOIP is voor iedereen gratis toegankelijk. Je kunt dus van tevoren controleren of jouw merknaam al in de Benelux geregistreerd is. Heeft iemand jouw gewenste merknaam reeds gedeponeerd? Dan zul je voor een andere naam moeten kiezen, want de eigenaar heeft daarmee de exclusieve rechten op het gebruik hiervan. Je merknaam registreren kan alleen als niemand anders die naam gebruikt.
Je merknaam internationaal laten vastleggen
Heb je met succes je merknaam in de Benelux geclaimd? Dan kun je daarna je merknaam internationaal registreren. In het register van de World Intellectual Property Organisation staan merknamen uit ruim 90 landen. Ook deze registratie heeft in principe een duur van 10 jaar. Dit kan je echter tegen betaling oneindig laten verlengen.
Wordt je registratie bij het BOIP geweigerd? Dan kan je die naam in de gehele Benelux niet gebruiken. Bij een wereldwijde registratie bij de WIPO geldt een afwijzing echter alleen voor één land. Wanneer je merknaam registratie in een land wordt geweigerd heeft dit dus enkel gevolgen voor de aanvraag in desbetreffend land. De aanvragen in andere landen blijft dan gewoon lopen.