Voor bedrijven geldt dat ze elke maand een bepaald salaris moeten uitbetalen aan hun werknemers. Bovendien dient ook de belastingdienst te worden betaald. Voor heel wat bedrijven geldt dat dit veruit de belangrijkste kost is waar ze maandelijks mee worden geconfronteerd. Dit benadrukt meteen het belang van een correcte berekening van de salarissen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat de salarisadministratie één van de moeilijkste terugkerende taken is waar bedrijven mee worden geconfronteerd. Wil jij nu graag concreet ontdekken waar je op dit vlak allemaal aandacht aan dient te besteden? Dan zal de inhoud van deze pagina je dat haarfijn uitleggen.
Wat is salarisadministratie precies?
Voor salarisadministratie geldt in de praktijk dat het eigenlijk een benaming is voor het proces van het betalen van je medewerkers evenals het inhouden van de correcte bedragen voor de zogenaamde loonheffingen. Dit betekent in de praktijk dat salarisadministratie bestaat uit verschillende werkzaamheden, namelijk:
- Het vaststellen van netto salaris van de werknemers;
- Bepalen van de vereiste loonheffingen die afgedragen moeten worden aan de belastingen;
- Zorgen voor een correcte en vooral tijdige ontvangst van de loonstroken;
- Op tijd de loonaangifte doen evenals de correcte bedragen uitbetalen.
Voor bovenstaande werkzaamheden die toebehoren aan de salarisadministratie geldt dat je reeds over een behoorlijke boterham beschikt om rekening mee te houden. Dat is echter niet alles. Daarnaast dien je namelijk ook nog aandacht te besteden aan de mogelijke pensioen- evenals CAO regels. Wanneer je al deze verschillende zaken bij elkaar optelt zal je kunnen vaststellen dat er toch behoorlijk wat tijd en moeite in de administratieve verplichtingen aangaande de lonen zit.
Met welke andere administratieve handelingen moet je nog rekening houden?
Buiten salarisadministratie zijn er nog verschillende andere administratieve handelingen die gedaan moeten worden wanneer er sprake is van onboarding van je nieuwe medewerkers. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld om:
- Het vaststellen van de correcte werknemersgegevens;
- Bepalen hoeveel het salaris van de werknemers moet bedragen;
- Het opstellen van de arbeidscontracten;
Voor grotere bedrijven geldt dat zij vaak over een HR-manager beschikken die de salarisverwerking evenals alle bijbehorende administratie doet. Voor kleine(re) ondernemingen geldt dat uiteraard niet. Zou jij er als kleine of middelgrote onderneming voor willen kiezen om jouw salarisadministratie evenals aanverwante administratieve handelingen uit te besteden? Dan is dat uiteraard mogelijk.
Salarisadministratie zelf doen of toch maar uitbesteden?
De informatie op deze pagina heeft duidelijk gemaakt dat het zelf voeren van je salarisadministratie een behoorlijk karwei kan zijn. Als grote onderneming heb je hiervoor een gespecialiseerde HR-manager in dienst, maar als kleine of middelgrote onderneming is dat wellicht een brug te ver.
Dit gezegd hebbende is het altijd mogelijk om deze administratieve verplichtingen uit te besteden aan een gespecialiseerd kantoor. Of je hier al dan niet voor zal kiezen is een beetje afhankelijk van de persoonlijke voorkeur waarover je beschikt. Het gebeurt in ieder geval niet zelden dat bedrijven dit toch gaan uitbesteden. Dat niet in het minst omdat ze op die manier heel wat (extra) tijd vrijhouden om te besteden aan hetgeen waar men echt goed in is. Uiteindelijk kan