De Wet verbetering poortwachter in een notendop
Een telefoontje van een medewerker die zich ziek valt kan rauw op je dak vallen. Een goed begin is in zo’n geval het halve werk. Als werkgever moet je wel weten wat je in die situatie te doen staan. Hoe ga je respectvol om met de zieke werknemer? En welke verplichtingen heb je als werkgever als de situatie onverhoopt langer duurt. Ter verbetering van de re-integratie van zieke werknemers is de Wet verbetering poortwachter in het leven geroepen. Hierin is precies omschreven hoe het eerste en tweede ziektejaar dient te verlopen. Dit overzicht geeft je duidelijkheid met betrekking tot het eerste jaar.
Ziekmelding: binnen een week na de eerste ziektedag
Het is van belang om binnen een week na de eerste ziektedag de ziekmelding te melden bij de bedrijfsarts of de arbodienst.
Probleemanalyse: binnen zes weken niet terug op het werk
Is de medewerker binnen zes weken niet beter gemeld, dan stelt de bedrijfsarts een probleemanalyse op. Deze bevat de beperkingen en de arbeidsmogelijkheden van de zieke werknemer. Verder staat hierin wat de prognose is en welke interventies een oplossing kunnen vormen.
Plan van aanpak: ten laatste acht weken na ziekmelding
Uiterlijk acht weken na de eerste ziektedag dient, in overleg met de medewerker, een plan van aanpak te worden opgesteld. Het is zaak om in dit plan te beschrijven welke stappen gezamenlijk worden genomen om de re-integratie van de medewerker te bevorderen om zo de terugkeer in eigen werk mogelijk te maken.
Re-integratiedossier bijhouden: vanaf dit moment
Het plan van aanpak en de probleemanalyse staan aan de basis van het re-integratiedossier dat je als werkgever bijhoudt bij langdurig verzuim. Dit dossier vul je aan met iedere stap die is genomen in het kader van de re-integratie.
Overleg met de zieke medewerker: ieder zes weken
De werkgever vat ieder voortgangsgesprek samen. Deze samenvatting wordt, na ondertekening door de werknemer, toegevoegd aan het re-integratiedossier.
Ziekmelding bij UWV: week 42
42 weken na het moment van ziekmelding meldt je als werkgever de werknemer ziek bij het UWV.
Evaluatie na een jaar: tussen week 46 en 52
In deze periode stel je samen met de werknemer vast welke re-integratieactiviteiten in het tweede jaar zullen worden ingezet. Dit gebeurt aan de hand van een arbeidskundig onderzoek. Hierin wordt geadviseerd of je medewerker bij het bedrijf kan terugkeren in zijn eigen functie of dat naar een andere invulling moet worde gezocht.
De maatschappelijke gevolgen van de maatregelen maken het lastig om je zieke medewerker goed te begeleiden. Ondanks dat betrokkenheid mooi is, kost het je als werkgever veel tijd, geld en moeite. De bekwame adviseurs van Outplacementbureau RondomWerk staan daarom voor u klaar. Zij zijn nauwkeurig, goed geïnformeerd en hebben oog voor zowel je zieke medewerker als voor de (financiële) gezondheid van je bedrijf.