ZZP’er zijn wordt steeds populairder, dit is ook volkomen logisch. De arbeidsmarkt ontwikkelt zich op zodanige wijze dat het steeds aantrekkelijker wordt om voor jezelf te beginnen. Wanneer je zelfstandig bent kun je je eigen werktijden, klanten en tarief bepalen. Vooral die laatste is interessant nu de vraag naar goede mensen ontzettend aan het toenemen is. Maar er kleven ook nadelen aan het zijn van ZZP’er. De zekerheden die je hebt van een vaste baan vallen weg. Geen standaard vakantiegeld meer en ook die vakantiedagen worden niet meer automatisch doorbetaald. Wanneer je tarief zodanig is, dan zul je daar wellicht niet van wakker liggen. Waar je wel van kunt wakker liggen? Van hele onverwachte zaken. Wellicht schat je de kans dat jij arbeidsongeschikt wordt heel klein in. Maar een ongeval zit in een klein hoekje, en dit kan daadwerkelijk iedereen gebeuren. Daarom hier antwoord op de vraag; ZZP’er en arbeidsongeschikt, hoe ga je daar mee om?
Ieder zijn verantwoordelijkheid
In een sector als de bouw neemt het aantal ZZP’ers snel toe. De kans op een arbeidsongeval in die sector is echter ook levensgroot. Wat veel ZZP’ers echter niet weten is dat wanneer zij op dezelfde bouwplaats rondlopen als de werknemers van het bedrijf wat jou heeft ingehuurd, je vaak ook dezelfde bescherming hebt wanneer er iets gebeurt. Dit houdt concreet in dat eventueel letsel op zo’n moment door de ingehuurde opdrachtgever vergoed moet worden. Overeenkomstig met wanneer dit één van de eigen werknemers zou gebeuren. Precies weten hoe het zit? Neem eens contact op met SDW advocaten. Zij weten precies hoe het zit.
Goed verzekerd
Naast het feit dat je de opdrachtgever aansprakelijk zou kunnen stellen is er ook de mogelijkheid om jezelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid als ZZP’er. Hoe prijzig dit is, hangt af van de branche waar je in werkt en je leeftijd. Wanneer je al iets ouder bent en bijvoorbeeld schilder, dan kan het behoorlijk in de papieren lopen. Er is dan ook een andere optie, een zogenaamd Broodfonds. Dit is een onderlinge afspraak met meerdere ZZP’ers waarbij je je niet verzekerd bent bij een bedrijf, maar elkaar onderling helpt. Iedereen legt maandelijks geld in, mocht één van de leden dan onverhoopt thuis komen te zitten door een arbeidsongeval dan wordt deze betaalt uit die pot geld. Vaak is dit niet het gehele bedrag wat er maandelijks verdiend werd, maar is het wel een aardige tegemoetkoming in de maandelijkse lasten. Kortom, je houdt er liever geen rekening mee maar toch kun je er niet omheen; arbeidsongeschikt raken als ZZP’er. Met bovenstaande zekerheden weet je in ieder geval zeker dat je goed zit wanneer het je toch overkomt. Geen zin om bovenstaande zaken te ondernemen? Zorg dan dat je in ieder geval een flink appeltje voor de dorst hebt.