Een ongeluk is zo gemaakt. Dit kan gebeuren in je privé tijd maar uiteraard ook onder werktijd. Een ongeval op je werk heet een bedrijfsongeval of arbeidsongeval. En is een ongeval waarbij jij letsel hebt opgelopen tijdens het uitvoeren van je werk. Dit geldt niet alleen voor medewerkers in loondienst maar ook voor uitzendkrachten, stagiaires en mensen die op dat moment als ZZP’er in dienst zijn.
Letselschade door een arbeidsongeval
Letselschade door een arbeidsongeval tijdens het werk wil natuurlijk niemand en werkgevers doen er vaak alles aan om schade en letsel bij hun medewerkers te voorkomen. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje en kan jij letsel oplopen tijdens je werkzaamheden. Dit kan in de vorm van fysieke klachten zoals verwondingen, breuken en pijn. Maar denk bijvoorbeeld ook aan mentale schade en klachten. Wanneer er iets voorvalt op werk, kan je snel denken ‘misschien is het mijn eigen schuld’. Maar ben jij ook echt verantwoordelijk voor wat er is gebeurd? Wie is er eigenlijk verantwoordelijk na een arbeidsongeval? Wie moet de schade vergoeden en hoe regel ik dat?
Wat valt er onder een arbeidsongeval?
Natuurlijk zijn er allerlei soorten situaties en ongevallen die kunnen ontstaan tijdens het werk. Wel zijn er veel voorkomende ongelukken aan te wijzen, die kunnen gebeuren op de werkplek. Denk hierbij aan incidenten waarin je valt of struikelt. Incidenten met werk gereedschap of machines. Incidenten in het verkeer. Het oplopen van een beroepsziekte of een ongeval tijdens een bedrijfsuitje. Het kan dat alleen jij bij het ongeval aanwezig was, maar misschien zijn er ook collega’s betrokken en is het ongeval ontstaan door een fout van een van hen.
Wie is aansprakelijk na een arbeidsongeval?
Wie er aansprakelijk is na een arbeidsongeval ligt aan de situatie. Als eerste is het aan jou, degene die letsel heeft opgelopen, om aan te tonen dat de schade is geleden tijdens het werk of het doen van werkzaamheden voor de werkgever. De werkgever moet hierna op zijn beurt aantonen dat aan alle zorgplichten en veiligheidseisen is voldaan. Wanneer dit niet het geval is, is de werkgever altijd verantwoordelijk.
Jouw werkgever heeft een zorg en veiligheidsplicht naar al zijn medewerkers en dus ook naar jou. Veel van die veiligheidsregels staan gedocumenteerd in wet- en regelgeving. Je werkgever is ook verantwoordelijk dat jij als werknemer op de hoogte bent van deze regels en deze in het bedrijf worden nageleefd.
Werkgever aansprakelijk stellen
Wanneer jij schade hebt opgelopen tijdens een arbeidsongeval kan dit je, behalve veel pijn en leed, ook geld kosten. Denk hierbij aan medische kosten maar bijvoorbeeld ook aan kosten die kunnen oplopen omdat je een tijd niet kan werken of extra zorg nodig hebt. In dit geval wil jij dat jouw werkgever aansprakelijk gesteld wordt voor het ongeval en de bijkomende kosten. De meeste werkgevers hebben een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit is een verzekering die schade vergoed die is veroorzaakt door arbeidsongevallen. Ga met je werkgever is gesprek om te kijken wat er mogelijk is. Wanneer je er samen niet uitkomt kan je een letselschadeadviseur inschakelen. Een letselschadeadviseur weet precies wat er komt kijken bij letselschade na een arbeidsongeval. Bij ingewikkelde zaken is er juridische kennis nodig om te bepalen wie er aansprakelijk is. Een letselschadeadviseur behartigd jouw belangen en zorgt altijd dat jij de maximaal mogelijke vergoeding krijgt. Ook zorgt een letselschadeadviseur voor beste begeleiding tijdens jouw herstel en probeert hij of zij de band met jouw werkgever optimaal te houden. Als slachtoffer is dit vrijwel altijd gratis omdat de rekening gaat naar de aansprakelijke partij, jouw werkgever. Advies nodig? Kijk eens naar een advocaat letselschade in Utrecht.