Een krappe arbeidsmarkt
Zoals we bijna dagelijks op het nieuws horen en in de krant lezen, kampen we op dit moment met een krappe arbeidsmarkt. Oftewel met de situatie waarin er meer vraag naar personeel is dan het aanbod van personeel. Dat betekent dat er veel openstaande vacatures zijn, en over het algemeen dus veel werkgelegenheid.
De voordelen van een krappe arbeidsmarkt
Een krappe arbeidsmarkt heeft zowel voordelen als nadelen. Het meest in het oog springende voordeel voor werknemers is toch wel dat de lonen hoger zijn. Omdat er veel vraag is naar werknemers, dienen werkgevers meer te betalen om toch mensen aan te trekken én te behouden. Dit is niet alleen van invloed op salaris, maar ook op secundaire arbeidsvoorwaarden; meer thuiswerken, een pensioenregeling, meer vakantiedagen etc. Het is voor werknemers een mooie tijd om op zoek te gaan naar nieuw werk, of om nog eens te onderhandelen over hun arbeidsovereenkomst.
Een ander voordeel van een krappe arbeidsmarkt is dat over het algemeen meer sprake is van innovatie en automatisering. Werkgevers worden met minder werknemers immers gedwongen andere, efficiënte, oplossingen te verzinnen voor dezelfde hoeveelheid werk die nog wel gedaan moet worden. Bij dit probleem kan overigens ook worden gedacht aan strategische personeelsplanning. Dit is het door het management analyseren, evalueren en plannen van de personeelsbezetting teneinde op die manier de huidige, maar ook de toekomstige, behoeften van de onderneming te kunnen vervullen. Op die manier wordt de capaciteit van de onderneming maximaal benut. Het gaat hier niet alleen om optimaal gebruik maken van een rooster, maar ook om ervoor te zorgen dat de juiste persoon ook op de juiste plek zit.
De nadelen van een krappe arbeidsmarkt
Een krappe arbeidsmarkt kan voor werkgevers erg vervelend zijn, gezien ze meer geld moeten uitgeven om werknemers te werven en te behouden. Dat drukt op hun winstmarge, en dat is niet leuk. Daarbij is het verloop van werknemers over het algemeen groter; werknemers worden “weggekaapt” en gaan ergens anders aan het werk met betere arbeidsvoorwaarden. Een ander nadeel van een krappe arbeidsmarkt is dat dit een serieuze belemmering kan vormen voor economische groei, omdat bedrijven moeite hebben om aan hun personeelsbehoeften te voldoen en mogelijk bepaalde projecten of plannen moeten uitstellen of zelfs moeten annuleren.
Een krappe arbeidsmarkt is voor werknemers overigens geen garantie dat zij een hot item zijn op de arbeidsmarkt. Wanneer zij immers niet beschikken over de gevraagde opleiding en vaardigheden, dan zal het nog steeds lastig kunnen zijn een nieuwe baan te vinden.