Besparen op je energiekosten is niet alleen een goede manier om je steentje bij te dragen aan het verduurzamen van de maatschappij, maar ook een uitstekende manier om je energierekening wat te verlagen. Toch is het op de zaak een stuk lastiger om de energiekosten naar beneden te krijgen dan in een gemiddeld gezin. De overheid heeft echter besloten dat vanaf 2023 alle gebouwen met kantoorfunctie minimaal energielabel C moeten hebben, dus er is werk aan de winkel. Hieronder lees je met welke maatregelen je effectief energie kunt besparen op de zaak.
Werk (vaker) thuis
Dat jij en je werknemers in deze tijden vaker of zelfs continu thuiswerken is in veel gevallen vervelend en onhandig, maar het levert ook voordelen op. Als er niemand op de zaak is hoeft de verlichting niet aan, staan de computers uit en de verwarming laag. Dat werkt natuurlijk enorm kosten besparend. Ook na de corona crisis is het slim om thuiswerken te stimuleren, wanneer dat mogelijk is. Want het is een uitstekende manier om die energierekening naar beneden te krijgen.
Kies een nieuwe energieleverancier
Als je een energieleverancier hebt uitgekozen voor de zaak heb je vaak de neiging om hier lange tijd bij te blijven, gewoon omdat je er dan niet meer naar om hoeft te kijken. Je hebt als ondernemer immers al genoeg te doen. Toch kan energie vergelijken flink lonen voor de zaak. Als je de overstap maakt kan het namelijk leuke voordelen opleveren, omdat bij het overstappen energie leveranciers leuke acties bieden om nieuwe klanten te lokken. Het is ook een uitstekend moment om onderzoek te doen naar de meest duurzame energieleverancier. Want daar kan best veel verschil in zitten tussen de verschillende leveranciers. Kies je bijvoorbeeld voor Nederlandse groene stroom dan verminder je je CO2-uitstoot en draag je bij aan de groei van duurzame energie.
Doe het licht uit
Het is natuurlijk belangrijk dat jij en jouw werknemers alles goed kunnen zien. Maar onnodig licht laten branden is harstikke zonde. Energie besparen doe je dan ook door ervoor te zorgen dat het licht uit gaat zodra er niemand meer in de ruimte is. In een groot bedrijf is het slim om ervoor te zorgen dat dit automatisch gaat, met een bewegingssensor die detecteert wanneer er iemand binnen komt en wanneer er niemand meer is, zodat het licht automatisch uitschakelt. Zorg je er daarnaast ook nog voor dat je overal op de zaak LED verlichting hebt dan ben je lekker duurzaam bezig, want duurzamere verlichting is er niet te vinden.
Trek de stekker eruit
Maak eens een rondje door de zaak en je zult zien dat er vrij veel apparaten met een stekker in het contact zitten. Denk aan computers en printers, maar ook aan koffiezetapparaten, broodroosters, waterkokers en telefoonopladers. Wanneer ze in gebruik zijn is die stekker natuurlijk essentieel, maar na gebruik kan zo’n stekker er best uit om stroom te besparen. Want dit soort sluipgebruik kan bij een groot bedrijf best snel in de cijfers lopen.
Let op de labeltjes
Bij de aanschaf van apparatuur doe je er goed aan om te kiezen voor energiezuinige varianten. Veel elektronische apparatuur heeft een energielabel waaraan je kunt aflezen hoe duurzaam of zuinig het apparaat is. Dat geldt niet alleen voor je airco en cv-ketel, maar ook voor de koelkast en vaatwasser in de kantine, de stofzuiger bij de facilitaire dienst, en de muziekinstallatie op kantoor. Het is even een investering want bij aanschaf zijn de energiezuinige apparaten doorgaans iets prijziger, maar op de lange termijn verdien je dat terug met een lagere energierekening.