Zit je aan het eind van de maand vaak krap bij kas? Of leef je royaal, houd je wel geld over, maar valt het je tegen in relatie tot je inkomsten? Als je nog geen inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven, dan is allicht het ouderwetse huishoudboekje – nu digitaal – de oplossing!
Een huishoudboekje kan je helderheid verschaffen in je inkomsten en uitgavenpatroon, waardoor je ook kan identificeren waar kansen liggen om te besparen! Structureel maandelijks geld besparen, levert over meerdere jaren significante besparingen op. Als je nu nog geen huishoudboekje gebruikt, liggen er sowieso kansen in jouw huishouden!
Daarnaast loont structureel minder uitgeven beter dan het marginaal verhogen van je inkomen, waar vaak direct harder en of langer voor gewerkt moet worden.
1. Hoe te beginnen met een huishoudboekje in Excel?
Om te starten, ben je een huishoudboekje nodig. Dit kan een kladblok zijn of een online of Excel Huishoudboekje, als die van Woonbegroting. Het huishoudboekje van Woonbegroting wordt ook aangeraden door de Consumentenbond.
2. Deel inkomsten en uitgaven in
De meeste uitgaven die we doen, doen we tegenwoordig met onze bankpas. Hierdoor kun je je uitgaven goed achterhalen door een download te maken van je (digitale) bankafschriften. Vervolgens kun je de uitgaven categoriseren in het huishoudboekje. Vergeet onder inkomen niet om naast je netto salaris, de reiskostenvergoeding , hypotheekrenteaftrek, toeslagen en bijverdiensten op te geven.
3. Vergelijk de uitgaven met die van anderen
Als je alles gecategoriseerd hebt, kun je je uitgaven vergelijken met anderen. Op de website van Woonbegroting vind je op dit gebied ook talrijke tips.
4. Maak een bespaarplan
Identificeer kansen in je uitgaven patroon. Probeer met een ‘ben ik het nodig’ bril te kijken naar je kostenposten. Betaal je bijvoorbeeld voor verzekeringen die niet meer van toepassing zijn? Of betaal je te veel voor energie en kun je beter overstappen naar een andere leverancier? Of zijn je boodschappen in relatie tot andere gezinnen aan de hoge kant?
Belangrijk om in het achterhoofd te houden, is dat je niet alleen terug moet kijken. Probeer ook vooruit te kijken en een doel voor ogen te hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn: om 75 euro per maand aan de kant te zetten.
5. Word je door het gebruiken van het huishoudboekje niet een zuinige krent?
Hoe je gaat besparen is aan jou zelf. Bewust zijn van je inkomsten en uitgaven, hoeft niet per definitie te betekenen dat je een zgn. krent wordt. Integendeel, er zijn onderzoeken die zeggen dat ‘leven met minder’ en genieten van de kleine dingen gelukkiger maakt, dus vanuit dat perspectief is er een gezond balans in te vinden.
Succes met besparen! (Of zullen we zeggen: succes met bewust omgaan met geld!)