Meer gevaar door klimaatverandering
Wetenschappers zijn het erover eens dat het klimaat verandert. Langzamerhand stijgen de gemiddelde temperaturen, zo blijkt uit metingen van het KNMI.
Daarnaast stijgt door de klimaatverandering de zeespiegel en neemt het risico op overstromingen toe. Het water, vanouds de tegenstander van het laaggelegen Nederland, blijft dan ook onze delta bedreigen. Het gevaar komt van twee kanten. Enerzijds dreigt het gevaar vanuit de zee. Denk bijvoorbeeld aan een storm gecombineerd met springtij die de Nederlandse waterkeringen bedreigt. Een situatie die ons de Watersnoodramp van 1953 doet herinneren.
Een ander scenario is een verhoging van het rivierwater peil door hevige sneeuw en regenval opwaarts in het stroomgebied van de Maas en Rijn. Denk daarbij aan de evacuatie van de Bommelerwaard in 1995 door de hoge waterstand van Rijn en Lek.
Beperkte dekking van overstromingsschade
In het algemeen bieden inboedel- en opstalverzekeringen slechts een beperkte dekking tegen schade veroorzaakt door overstroming. Meestal dekken deze verzekeringen alleen de schade veroorzaakt door lokale regenval. Schade veroorzaakt door overstromingen ten gevolge van een dijkdoorbraak of overstroming wordt niet gedekt. Gelukkig geldt sinds 1998 de Wet tegemoetkoming schade bij rampen.
Deze wet wordt door de overheid regionaal van toepassing verklaard bij het optreden van rampen. Dankzij deze wet wordt materiële schade ontstaan door overstroming deels vergoed. De wet vergoed ook (gedeeltelijk) de schade ten gevolge van overstromingen. Voorwaarden hiervoor zijn dat de overheid de situatie moet hebben benoemd als een ramp, moet de schade niet-verzekerbaar zijn en kan de schade evenmin worden verhaald op een veroorzaker.
Verder is het nog goed om te melden dat immateriële en fysieke schade niet vergoed zijn onder het regime van deze wet. De overheid gaat ervan uit dat de staande regelingen voor zorgkosten en invaliditeitsuitkeringen voldoende zijn.
Verzekeraars en verzekeringen
Onder verzekeraars is deze problematiek ruim bekend. Verzekeraars zijn immers gespecialiseerd in realistische risicoinschattingen. Elke sollicitant die reageert op vacatures voor verzekeringen, zoals letselschadebehandelaars of verzekeringsadviseurs weten dat assurantiebedrijven terughoudend zijn met grote verplichtingen. Verplichting waarbij de omvang van de schade de continuïteit van het onderneming gevaar doet lopen.
Een watersnoodramp, vergelijkbaar met die in 1953, kan een flinke bres slaan in de reserves van verzekeraars. Logisch dat verzekeraars terugdeinzen voor het aanbieden van verzekeringen die de schade van grootschalige overstromingen dekt.
Er zijn veel regels waar men zich aan moet houden en de regels omtrent rampen zijn redelijk uniek. Hoewel een ramp verschrikkelijk is en niemand deze wenst kan het voor een verzekeringsadviseurs of schadebehandelaar wel interessant zijn om deze regels eens extra na te slaan.
Tip: Controleer jouw vergoeding
Woon je in een gebied met potentieel risico op overstroming? Dan is het altijd goed om informatie op te vragen over de waterkeringen. De overheid gaat er bij wet vanuit dat niet alle schade wordt vergoed. Het is belangrijk om hierbij stil te staan, zelfs als een kans op overstroming minimaal is.