Het overnemen van een bedrijf is een uitdagend, complex en tijdrovend proces. Het vereist meer dan alleen geld. Ook geduld, een goede strategie en een goed begrip van de overnamemarkt is noodzakelijk. Daarnaast dient men over de juiste onderhandelingsvaardigheden te beschikken. We hebben het over de verschillende aspecten van het overnameproces en de stappen die kandidaat-overnemers dienen te doorlopen.
Opstellen van een zoekprofiel
De eerste stap in het kopen van een bedrijf is het opstellen van een zoekprofiel. Dit betekent dat men definieert wat voor soort bedrijf men wil overnemen. Het gaat dan niet alleen om de sector, maar bijvoorbeeld ook om de regio waarin het bedrijf opereert, de grootte van het bedrijf, de financiële gezondheid van het bedrijf, de merkbekendheid enzovoort. Door duidelijk te zijn over de doelen en verwachtingen, is men pas echt in staat om gericht te zoeken en hopelijk ook te vinden.
Bedrijven vinden en beoordelen,
Zodra er een duidelijk zoekprofiel is opgesteld, begint de zoektocht naar bedrijven die aan deze criteria voldoen. Dit kan via zakelijke netwerken, online zoekopdrachten, bedrijfsmakelaars of overnameplatforms. Het voordeel van het zoeken van bedrijven via overnameplatforms is dat het hierbij gaat om bedrijven die reeds op zoek zijn naar overnemers, wat de kans op succes vergroot. In ieder geval dient er altijd een eerste evaluatie plaats te vinden. Daarbij kijkt men uiteraard naar de financiële gegevens die reeds toegankelijk zijn, maar houdt men ook rekening met andere aspecten. Denk aan de reputatie, het klantenbestand en de marktpositie. Bij bedrijven op overnameplatforms is er vaak al veel informatie beschikbaar, omdat men al wat in de kaarten laat kijken. Bij andere bedrijven is de research niet altijd even eenvoudig.
Waardebepaling
Het bepalen van de waarde van een bedrijf is een cruciale stap in het overnameproces. Dit kan worden gedaan door het bestuderen van de financiële gegevens, de marktgegevens en andere relevante informatie. Er zijn verschillende methoden om een bedrijf te waarderen, zoals de netto-activamethode en de DCF-methode. De uiteindelijke prijs die men bereid is te betalen, zal echter ook afhangen van de onderhandelingen. Het is in ieder geval belangrijk om reeds vooraf een idee te hebben van wat het bedrijf waard is. Dit vereenvoudigt de onderhandelingen.
Financiering regelen
Er is soms een verschil tussen wat men wil betalen en wat men kan betalen. Meestal is het regelen van financiering daarom cruciaal. Naast het aanwenden van eigen vermogen kan men financiering zoeken bij banken en investeerders. Er bestaan ook alternatieve financieringsbronnen. Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding. Een grondig en realistisch businessplan zal de financieringsaanvraag ondersteunen.
Onderhandelen
Onderhandelingen over de prijs en de voorwaarden van de overname zijn een cruciaal onderdeel van het proces. In deze fase – of bij voorkeur zelfs eerder – is het gebruikelijk om een geheimhoudingsovereenkomst te tekenen. Dit om vertrouwelijke informatie te beschermen. Doorgaans wordt er voorafgaand aan de onderhandelingen ook een letter of intent (LOI) ondertekend, een document waarin de intenties van beide partijen worden vastgelegd.
De overname afronden
De laatste stap in het overnameproces is het afronden van de deal. Dit omvat het opstellen en ondertekenen van de overnameovereenkomst, waarin alle voorwaarden van de overname worden vastgelegd. Men zorgt dan ook voor de overdracht van alle relevante documenten en eigendommen. Soms dienen er ook nog vergunningen of subsidies te worden geregeld en uiteraard zal ook de boekhouder een aantal zaken moeten verwerken. Tot slot zal men de overname communiceren, bijvoorbeeld met behulp van een persbericht.