Belastingvrij schenken was populairder dan ooit in 2021. Niet zonder reden. De overheid had dit immers ook een stuk aantrekkelijker gemaakt door de bedragen flink te verhogen. Daarnaast vinden veel (groot)ouders het fijn om hun kinderen en kleinkinderen op deze manier een steuntje in de rug te geven. Bijvoorbeeld om in het levensonderhoud te steunen of om te helpen bij de aankoop van een huis, het bekostigen van een studie of om gewoon een mooi bedrag te geven. Schenken is niet alleen heel fijn om te doen, maar het kan ook voor jou nog eens fiscaal aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld omdat je door te schenken net onder de vermogensheffingsgrens duikt en daardoor volgend jaar minder belasting hoeft te betalen.
Wil jij dolgraag schenken, maar heb je geen idee welke mogelijkheden er allemaal zijn? In dit artikel zetten we de verschillende schenkingsvormen op een rijtje om je op weg te helpen.
Schenken vanuit een onderneming
Het is ook mogelijk om te schenken vanuit een onderneming. Hierbij kun je gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Hierbij gelden veel ruimere vrijstellingen voor de schenkbelasting dan wanneer je vanuit je privé assets schenkt. Zo betaal je over de eerste 1.119.845 helemaal geen belasting. Over alles wat daarna komt, geldt een vrijstelling van maar liefst 83 procent. Over de resterende 17 procent betaal je wel belasting. Dit is natuurlijk ontzettend voordelig en zeer fiscaal aantrekkelijk. Zowel voor jou als de ontvanger. Toch is dit niet zo gemakkelijk als het lijkt. Of je mag schenken vanuit je onderneming en gebruikmaken van de BOR is van heel veel verschillende factoren afhankelijk. Je moet aan talloze voorwaarden voldoen om hier voor in aanmerking te komen.
Wil jij weten of je hier gebruik van kan maken? Neem dan contact op met je accountant en bespreek de verschillende mogelijkheden.
Onroerend goed schenken
Het is niet alleen mogelijk om een geldbedrag te schenken. Je kunt dit ook in de vorm van onroerend goed doen. Bijvoorbeeld door een woning voor je (klein)kind te kopen. Wanneer je een schenking in de vorm van onroerend goed doet, wordt er onderscheid gemaakt tussen een woning of andere vormen van onroerend goed. Bij woningen wordt altijd de WOZ-waarde van het huis als uitgangspunt genomen. Het maakt niet uit of het huis in werkelijkheid meer waard is of dat je hier meer voor hebt betaald. Het gaat uiteindelijk om die WOZ-waarde. Over alles wat boven het maximale schenkbedrag zit, moet schenkbelasting betaald worden. Daarnaast moet de ontvanger vaak ook overdrachtsbelasting betalen.
Effecten schenken
Het is ook mogelijk om effecten te schenken. Hierbij kun je denken aan aandelen obligaties, beleggingsfondsen en dergelijke. Dit is het gemakkelijkst wanneer je kind een rekening bij dezelfde bank heeft. Wanneer dit het geval is, kan je vaak kosteloos met de bank regelen dat dit op naam van jouw (klein)kind wordt gezet. Hier hoeft verder ook geen belasting over betaald worden.