Uit diverse onderzoeken blijkt dat het over het algemeen slecht gesteld is met het binnenklimaat in de Nederlandse woningen en openbare gebouwen. Waar we allemaal heel druk zijn om ongezonde gassen buitenshuis te vermijden, blijkt dat we binnen nog het meeste risico lopen om ongezonde stoffen in te ademen. Juist omdat zich hier hogere concentraties bevinden. Een ongezond binnenklimaat kan tot verschillende gezondheidsproblemen leiden. Het is de bron van allerlei soorten allergieën, chronische verkoudheid en een zeer slechte weerstand. Wanneer dit probleem niet tijdig wordt opgelost, kan dit dus zelfs leiden tot een hoger ziekteverzuim op kantoor.
Oorzaken van een slecht binnenklimaat
Het binnenklimaat wordt op verschillende manieren beïnvloed. De hoofdoorzaak van een slecht binnenklimaat is meestal een vochtprobleem. Vocht in huis is onvermijdelijk. Door metabolisme, simpelweg ademen en leven van mens en dier wordt er al veel vocht geproduceerd. Ook planten zorgen voor extra vocht. Dit in totaal levert al circa tien liter per dag op. Daarnaast komt er ook nog eens extra waterdamp vrij tijdens het douchen koken of waterdamp bij gebruik van de oven en open haard.
Door onvoldoende ventilatie en (in veel gevallen) te goede isolatie, kan het vocht geen kant op. Hierdoor ontstaat er een enorm hoog vochtgehalte in de woning. Als dit vocht geen kant meer op kan, zal dit voor een disbalans in de luchtkwaliteit zorgen. Daarnaast leidt een vochtige woning ook tot andere problemen. Hierbij denken we met name aan schimmelvorming. Inademen van schimmelsporen is enorm schadelijk voor de gezondheid.
Signalen van een slecht binnenklimaat
Als een woning onvoldoende geventileerd wordt of als er veel schadelijke stoffen in de lucht zitten, dan zal dit al snel te merken zijn. Allereerst natuurlijk door condensvorming en het ontdekken van schimmelsporen. Daarnaast kan er ook een muffe lucht in huis te ruiken zijn. Ook kan je zelf dingen merken aan de gezondheid. Signalen die aangeven dat de lucht die je dagelijks inademt niet schoon genoeg is. Hierbij kun je met name denken aan chronische verkoudheidsklachten, maar ook aan luchtwegaandoeningen, astma, allergieën, droge ogen, vermoeidheid en hoofdpijn.
Wat te doen tegen een slecht binnenklimaat?
Gelukkig is dit probleem eenvoudiger te verhelpen dan gedacht. Hierbij is ventilatie het sleutelwoord. Bedenk wel goed dat enkel ventileren door het openzetten van een raampje niet voldoende is. Bij goede ventilatie moet de lucht 24/7 ververst worden. Een mechanisch ventilatiesysteem is dan ook eigenlijk onmisbaar.
Als werkgever kan je natuurlijk weinig doen om het binnenklimaat bij je medewerkers thuis te verbeteren. Wel kan je voor de juiste voorlichting zorgen. Daarnaast is het ook slim om te kijken naar het klimaat op kantoor. Valt hier nog wat te verbeteren? Je hebt er immers niets aan als je medewerkers thuis ongelooflijk investeren in een gezond klimaat als zij vervolgens nog gezondheidsproblemen ervaren door het klimaat op kantoor.
Twijfel je over de luchtkwaliteit binnen jouw bedrijf? Laat dan een professionele luchtmeting uitvoeren. Zo weet je zeker óf er veel schadelijke stoffen in de lucht zitten en hoe dit probleem opgelost kan worden.