De laatste weken gaat het opnieuw heel goed met Bitcoin. Wie de BTC koers onder de loep neemt, zal merken dat de cryptomunt niet meteen last heeft gehad van de coronapandemie. In januari 2020 stond de koers nog op zo’n 7.870 euro per Bitcoin. Intussen is het lekker volatiel aan het wezen, maar dan wel ergens tussen 25K en 30K euro. We zouden bijna denken dat Bitcoin een veilige haven is geworden, een rol die lange tijd vooral door goud werd geclaimd.
Goud versus Bitcoin of goud én Bitcoin?
Veel cryptofans geven aan dat Bitcoin goud aan het vervangen is. Zij zeggen dan dat goud eindelijk een te duchten concurrent heeft gevonden en dat dit alles te maken heeft met het feit dat Bitcoin onafhankelijk is van financiële of politieke beslissingen. Het heeft namelijk niets te maken met het financiële stelsel en daarbovenop is het ook nog eens eenvoudiger te verhandelen dan fysiek goud.
Toch zijn financieel experts het daar niet meteen mee eens. Zij betwisten geenszins de rol als veilige haven. Ze geven zelfs toe dat er inderdaad signalen zijn die erop wijzen dat steeds meer jonge beleggers liever Bitcoin kopen dan goud, maar van concurrentie spreken ze niet.
Ze tonen namelijk aan dat de goud- en Bitcoinkoers eigenlijk vrij gelijklopend zijn en elkaar niet meteen hinderen. Volgens de economen van Quintet Private Bank is er gemiddeld sprake van een correlatiecoëfficiënt van 0,5 en werken de twee elkaar dus niet tegen.
Bitcoin blijft heel volatiel
Experts erkennen dat Bitcoin wel degelijk met goud zou kunnen wedijveren, maar dan enkel wanneer Bitcoin tastbaarder wordt. Horecaondernemers voelen zich in de steek gelaten, maar die kwaadheid is voor hen nog niet voldoende om het hele monetaire systeem zomaar naar de prullenmand te verwijzen. Daarvoor moet Bitcoin meer worden dan alleen een immateriële munt die niet veel meer is dan een rij met eentjes en nullen. Daarvoor zou Bitcoin dus eerst een echte basis moeten krijgen in de economie, wat wil zeggen dat winkels, verzekeraars en bedrijven het moeten willen gebruiken. Zij zullen dit echter niet willen als Bitcoin zo volatiel blijft.
En volatiel is het welzeker, want volgens het onderzoek van Quintet was er vorig jaar maar één belegging die nog nerveuzer reageerde: olie. En dan moet je weten dat er door de coronapandemie een gigantische vraaguitval plaatsvond en de OPEC-landen, een organisatie van 13 olie-exporterende landen, maandenlang hebben zitten kibbelen. En dan zouden we nog vergeten dat Iran en de Verenigde Staten begin 2020 even een potje hebben zitten armworstelen.
Hoe dan ook zou het volatiel karakter van Bitcoin dus op de schop moeten, maar anderzijds is het net dit volatiel karakter dat Bitcoin zo interessant maakt voor speculanten. Het is een catch-22 waar maar moeilijk een antwoord op te vinden is. En dan is goud toch nog steeds een stuk eenvoudiger. Volgens experts is het net daarom dat Bitcoin nooit meer zal worden dan digitaal Monopoly-geld. Volgens cryptofans is het echter een kwestie van tijd alvorens de markt Bitcoin zal omarmen. Laten we het er in de tussentijd maar op houden dat Bitcoin en goud geen concurrenten hoeven te zijn en dat ze gewoon naast elkaar kunnen bestaan. En daar hoeft niks mis mee te zijn.