De aangescherpte coronamaatregelen zijn opnieuw een harde klap voor horecaondernemers die al sinds 14 oktober de deuren gesloten moeten houden. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staat de horeca op omvallen. Vanwege het gebrek aan perspectief en onvoldoende financiële steun voelt de branche zich in de steek gelaten.
Wanhoop nabij
Lege tafels, opgestapeld horeca meubilair en geen gast te bekennen. Al bijna acht maanden ligt de horeca stil. Een deel van het omzetverlies wordt opgevangen met afhalen en bezorgen maar dat kan lang niet alle kosten dekken. Bars en restaurants die open zijn hebben te maken met gemiddeld 60% minder omzet dan normaal. Spaartegoeden en reserves van horecaondernemers zijn op of bijna verbruikt. In de tussentijd is er nog steeds geen perspectief voor de branche. Terwijl winkels, bouwmarkten, tuin- en wooncentra tot voor kort nog druk bezocht werden. Ondernemers zitten met hun handen in het haar. Aanvullende steun is hard nodig, anders dreigen veel horecazaken failliet te gaan.
Meer financiële steun
Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleit middels een petitie voor een snelle heropening en meer financiële steun. De petitie kan op veel steun rekenen en is inmiddels al bijna 80.000 keer ondertekend. De KHN roept zijn achterban op om de omroep te blijven ondersteunen. De komende tijd zal KHN op ludieke wijze aandacht blijven vragen voor de problemen veroorzaakt door de coronacrisis.
Eerder deze week kwamen ruim 300 horecaondernemers samen in Den Haag om te protesteren. Ze willen meer financiële steun van de overheid voor het verlies van omzet vanwege de coronamaatregelen. ‘100% dicht = 100% vergoeding’, ‘Laat de horeca niet stikken’, en ‘Geen fooi, maar echte steun’ valt er te lezen op meegebrachte spandoeken.
Praktijkproeven
In november kondigde het kabinet aan te gaan starten met praktijkproeven om op zoek te gaan naar een veilige manier om de horeca te heropenen. Maar tot op heden is hier niets van terecht gekomen. Het experiment dat met veel enthousiasme werd ontvangen, sterft een stille dood. Volgens de KHN is het mogelijk om de horeca onder bepaalde voorwaarden veilig te heropenen. Zoals een maximum aantal gasten, mondkapjesplicht, goede ventilatie en een streng deurbeleid. Ook pleit de branchevereniging voor een indeling naar functie, zoals eten, drinken en slapen. Per horecafunctie zou dan gekeken kunnen worden naar een aangepast plan. Horecaondernemers staan te springen om met de nodige maatregelen weer open te gaan, echter geven de ministeries geen gehoor.