Als ondernemer zoek je voortdurend naar mogelijkheden om de bedrijfsrisico’s zo laag mogelijk te houden. Deze risico’s komen in verschillende varianten voor. Denk bijvoorbeeld aan een forse naheffing van de fiscus, als blijkt dat er een fout zit in de administratie. Persoonlijk belastingadvies van fiscaal experts kan wenselijk zijn om dit soort situaties te voorkomen. Of wat te denken van een werknemer, die lange tijd uit de roulatie is? Moet je diens salaris doorbetalen? Zo ja, op welke manier houd je de financiële risico’s in zo’n situatie onder controle? Een ander voorbeeld van een bedrijfsrisico is het risico op facturen die niet betaald worden door klanten. Het kan een forse impact hebben op de cashflow. Zeker in het geval jij je leveranciers wel betaalt.
Richt de administratie van je bedrijf correct in
Om de risico’s zo laag mogelijk te houden is het allereerst cruciaal om grip te houden op de situatie. Een goed ingerichte bedrijfsadministratie vormt hiervan de basis. Schakel een specialist op het gebied van accountancy in, om je bij te laten staan bij het inrichten van deze administratie. Hoe zorg je dat de verschillende kostenposten correct op de balans van de organisatie zijn verwerkt? Op welke manier kun je fysieke bezittingen van je bedrijf afschrijven, zonder een boete te mogen verwachten van de fiscus? Terwijl een accountant je adviseert, kun jij de focus houden op de core business van je organisatie. Het geeft je daarbij een stukje zekerheid.
Houd rekening met onbetaalde facturen
Het is nagenoeg onmogelijk om ervoor te zorgen dat facturen altijd betaald worden. Iedere ondernemer krijgt te maken met betalingsachterstanden bij klanten. Mocht een klant failliet gaan, dan zal ook een incassoprocedure vaak geen nut meer hebben. Onder meer de fiscus staat voor in de rij met schuldeisers. Om te voorkomen dat er financiële problemen ontstaan als gevolg van onbetaalde facturen, is het slim om hier standaard een kostenpost voor op te nemen in de bedrijfsadministratie. In het geval een factuur daadwerkelijk niet wordt betaald, kun je deze post aanspreken. Het beperkt de financiële gevolgen van een wanbetaler aanzienlijk.
Maak het niet te ingewikkeld voor jezelf
Je kunt ontzettend veel doen om risico’s te beperken. Helemaal voorkomen doe je het echter niet! Als ondernemer blijf je afhankelijk van verschillende externe factoren. Door concrete plannen te maken voor het beheersen van deze risico’s houd je grip op de situatie. Neem daarbij het heft in eigen hand. Welke stappen kun je nu al zetten om risico’s te beperken?