Een arbeidsongeval kan ziekteverzuim veroorzaken of blijvend letsel van werknemers, en in het ergste geval kan dat dodelijk zijn. Meer veiligheid op de werkvloer is daarom heel belangrijk. Hoe die veiligheid mogelijk kan worden verbeterd? Daarvoor geven we in dit artikel 5 tips.
1. Bewustwording
Het is heel belangrijk dat werknemers er bewust van worden gemaakt, wat zij kunnen bijdragen aan een betere veiligheid op de werkvloer. Er kunnen bijvoorbeeld trainingen worden gegeven. Die dienen regelmatig te worden herhaald, want de aandacht voor de veiligheid kan verslappen en ook kan de situatie binnen een bedrijf veranderen. Aan de bewustwording werken, houdt nooit op.
2. Ordelijke werkvloer
Bij werkongevallen is er vaak sprake van vallen, struikelen of uitglijden. De kans daarop kan worden verkleind door de werkvloer regelmatig op de ruimen. Dat kan door apart personeel worden gedaan, maar alle medewerkers dienen te begrijpen dat ze daarin ook een rol hebben. Er zijn gevallen, waarbij het opruimen niet kan wachten. Dat is bijvoorbeeld als een vloer is glad geworden door een vloeistof, vet of olie. Als werknemers daarop geen actie nemen, dient het management die daarop aan te spreken.
3. Correcte werkkleding
In werkplaatsen, waar met allerlei machines wordt gewerkt, kan de verkeerde kleding tot ongevallen leiden. Werkkleding dient te beschermen. Die dient niet in een machine vast te kunnen gaan zitten. In diverse werkomgevingen zal een hoofdbescherming moeten worden gedragen en wellicht handschoenen. Het is essentieel dat de bedrijfsleiding duidelijke kledingvoorschriften laat opstellen en, zoals al eerder is gezegd, toezicht houdt op de naleving ervan.
4. Veiligheidsinspecteur
Als een bedrijf groot genoeg is, zou een veiligheidsinspecteur kunnen worden aangesteld, die de bedrijfsleiding bijstaat met het toezicht houden op de naleving van de veiligheidsvoorschriften. De veiligheidsinspecteur dient voldoende mandaat te hebben, om die naleving af te kunnen dwingen. Afdwingen zou echter niet nodig moeten zijn, want dat is een slecht teken. In een klein bedrijf kan een veiligheidsinspecteur ook nog andere taken hebben.
5. Bedrijfshulpverlening
Voorkomen van bedrijfsongevallen staat uiteraard voorop. Maar mocht er toch een arbeidsongeval plaatsvinden, dan is het zaak om de gevolgen ervan zoveel mogelijk te beperken. Een belangrijke rol speelt daarbij een bedrijfshulpverlener (BHV). Een BHV’er heeft een opleiding ontvangen om bij ongevallen te kunnen optreden door bijvoorbeeld eerste hulp te verlenen. Dat kan het aanleggen van een verband inhouden, maar ook in erge gevallen reanimeren. Een BHV app kan heel nuttig zijn. Zo’n app geeft inzicht in de aanwezigheid van BHV’ers in een bedrijf, die oproepbaar zijn. Daarmee kan soms kostbare tijd worden gewonnen. Safeguard is een bedrijf dat zo’n app aanbiedt.