Computer van de zaak, auto van de zaak en fiets van de zaak. Allemaal items voor de werknemer die ze fiscaal voordelig kan aanschaffen, leasen of gebruiken. Het stimuleert een werknemer en zorgt voor een hogere productiviteit en vitaliteit. Sinds januari 2020 is de regeling voor fiets van de zaak veranderd. Er zijn grotere veranderingen en een aantal kleine wijziging waardoor het onder andere voor de werkgever makkelijker wordt. Zo kunnen ook kleine ondernemers en hun medewerkers snel een eenvoudig profiteren van een fiets van de zaak.
Wat zijn de (nieuwe) regels omtrent fiets van de zaak?
De regeling ‘fiets van de zaak’ zorgt er voor dat je een nieuwe elektrische fiets of bijvoorbeeld een speed-pedelec kunt gebruiken als forensfiets. Het grote voordeel is dat je deze fiscaal voordelig kunt gebruiken. Dit komt onder andere omdat jouw werkgever (meestal) de eigenaar blijft van de fiets. Je hoeft dus nooit het totale bedrag van de fiets in een keer op te hoesten. Voor een relatief laag maandbedrag kun je een fiets gebruiken. Daarnaast is ook een groot voordeel dat het bedrag dat je wel betaald inclusief álles is. Dit houdt in dat alle service en onderhoud aan de fiets inbegrepen is. En denk bijvoorbeeld ook aan de fietsverzekering en pechhulp onderweg.
Bijtelling
Met de bijtelling op de fiets betaalt u wel per maand een x bedrag aan belasting. De bijtelling is nu ongeveer 7%. Uiteindelijk wordt dat bij je salaris geteld en betaal je er belasting over. Het komt ook steeds vaker voor de een werkgever er voor kiest om vanuit de vrije ruimte in de werkkostenregeling de bijtelling voor zijn rekening te nemen.
Hoe zit het met de reiskostenvergoeding?
Als je bijvoorbeeld normaal gesproken met de auto naar je werk gaat dan ontvangt je een reiskostenvergoeding. Vaak in de vorm van een vergoeding per kilometer. Zodra je er voor kiest om gebruik te gaan maken van een fiets van de zaak dan hoeft de werkgever geen reiskostenvergoeding meer te vertrekken. Maar de werknemer maakt dan ook geen reiskosten meer. Dus is dit ook niet nadelig voor de werknemer.
Wat kost de fiets van de zaak voor de werkgever?
De werkgever heeft de optie uit twee keuzes. Heel kort kan hij de fiets zelf kopen of leasen bij een leasemaatschappij. De koste die de werkgever maakt kunnen worden afgetrokken van de winstbelasting. Dus daarvoor zijn beide keuze gelijk. Daarnaast is het raadzaam om er rekening mee te houden zodra de werkgever de fiets koopt, daar ook de kosten bij komen van service en onderhoud aan de fiets bij een externe partij en verzekeringen. En denk ook aan oplaad mogelijkheden van de accu van de elektrische fiets op de werklocatie.